Kategorier
Förlagsaktiviteter

En historisk dag

Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley åker med första privatägda rymdskepp till ISS, nämligen Falcon 9.

På Limhamn nöjer vi oss med att fira den internationella Tora Greve-dagen. Här väljer jag att fokusera på en jordnära humoristisk berättelse av denna författare.

2013 utlyste Anna Vintersvärd på Andra Världars förlag en novelltävling på ämnet Steampunk. Samma år blev jag föräldralös vid sjuttio års ålder. Tro mig, det känns lika mycket vare sig du förlorar föräldrar vid sju eller sjuttio. Vid att djupdyka i min familjs bakgrund, uppkom idéen till novellen Hammerslag. Andra Världars antologi kom ut 2014. Den är numera slutsåld. Novellen, som bland annat innehåller en biljakt – förlåt, en jakt först på cykel och sedan med dressin genom ett tunnelbanebygge i Kristiania, borde, enligt Anna kunna utvecklas till en hel roman.

I varje ångetag

Det blev en alternativ arbetarroman om den industriella revolution i kungariket Norge-Sverige. Jag företog åtskilliga researchresor till Rjukan, med djupdykning i arbetarhistoria. Där fick jag även veta att biblioteket hade en samling av Lenins nyhetsbrev som han producerat på hektograf. Lokalbefolkningen gömde dessa historiska dokument under kyrkgolvet under ockupationen under andra världskrig. När man gör research, kan det mest oväntade dyka upp. Jag fick även göra en vandring på Hardangervidda för att prova ut att den sextioåriga änkeprostinnan verkligen orkade göra de vandringar jag beskriver. Bland annat gick vi reträtten med DNT och Tor Nicolaisen som guide. Han berättade om tungvattenaktionen. Då vi närmade oss huvudvägen och skulle över floden i motståndsmännens spår, visade det sig att vägverket hade sprängt bort sista del av stigen så vi var tvungna att klättra ner i rep. Då jag hängde i bergssidan i repet, tänkte jag att om jag fortfarande klarade av den slags övningar vid sjuttio års ålder, så borde änkeprostinnan klara det vid sextio. Tyvärr bröt en av de andra deltagarna benet, med resultatet att jag fick leda vandringen från huvudvägen, över floden upp till kraftverket, för jag hade gått den sträckan innan, under förra researchresa. Ja, som sagt kan det bli en massa utvikningar under researchen.

Framsidan Hammerslag

Kanonröret inne i Gaustatoppen, där jag la Jens Hammers massaccelerator, visade sig existera i verkligheten, visserligen byggt av NATO i modern tid.

NATO-tunnel i Gaustatoppen.

Läs mer om romanen Hammerslag på tiratigerforlag.se/hammerslag/

2018 var det dags för en ny steampunkantologi, denna gång i Danmark. Där skrev jag fortsättningen på den teosofiska delen i Hammerslag.

New Nordic Steampunk

Jag var utsåld på Hammerslag efter diverse bokmässor hösten 2019 och fick köpa in ett nytt lager inför våren 2020. Så kom corona, och allt blev inställt eller förflyttat. Du kan köpa Hammerslag på #adlibris och #bokus, men vill du ha den signerad, säljer jag den för kr 110 + porto, som är blå påse storlek M, kr 59. Kontakta TiraTiger Förlag på tora.greve(at)siriussolarsystem.se. Är du vän med Tora Greve på FB, bruk Messenger. Vi tar emot swish. Bor du i Malmöområdet, går det bra att hämta och betala kontant eller med kort.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.