Tora Greve

Om äventyraren Tora Greve och hennes projekt.

Tora framför Gaustatoppen
Tora framför Gaustatoppen

Science fiction, fantasy och historia har, vid sidan om astronomi och äventyrsresor varit min hobby hela livet.  Läs mer om mina resor på torasol.se

Jag debuterade som författare i Norge med den historiska romanenTora till Tolga 1968. I USA gav jag ut fantasyromanen Night on Eros1973.

Efter ett långt arbetsliv som textilkonstnär och lärare tog jag upp igen författandet. Fick uppmuntran av mina skrivarvänner att fortsätta skriva.  Jag har bland annat engagerat SF-gruppen på Tycho Brahe Observatoriet till läsning och bedömning av manuskript. Läs mer om min konst på toragreve.se

Men det som i början var en hobby, blev så småningom mera allvar. Jag är medlem i Sveriges Författarförbund, SFF, Författarcentrum Syd och Litteraturrundan.

Jag har gått skrivarkurser på Folkuniversitetet, Skurup folkhögskola och Fridhem folkhögskola.  Jag gick Ann Ljungbergs kurs Lilla Romanskolan som avslutades med en kurs i Las Palmas. Resultatet av den blev science fictionromanen Biotron, utgiven på Tira Tiger Förlag 2013. Andra utgåva kom 2019.
Fantasyromanen Siriuskrönikan: Erövraren kom 2014, och fortsättningen Härskaren kom 2015.  Drottningen kom 2016, Mästaren kom 2017 och Översteprästinnan kom våren 2018. Sista boken i Siriuskrönikan om härskaren Urian, Arvingen, kom hösten 2018. Valpens välde, som jag skrev första version av som tolvåring 1956, kom sommaren 2022. Alla böcker i Siriuskrönikan kan läsas oberoende av varandra, då de har olika huvudpersoner och delvis överlappar varandra tidsmässigt. 
Siriuskrönikan är resultat av ett konstnärligt projekt initierat av KHVC och innehåller färgbilder på konst samt speciell grafisk design. Genren kan kallas vuxenfantasi, men räknas som svårtillgänglig på grund av sin udda litterära form.

Se artikel här.

Steampunkromanen Hammerslag kom även den 2017. Sciencefictionromanen Asteroiden kom 2019.
Sciencefictionromanen Övervakaren kom 2020.
Sciencefictionromanen Astrobiologerna kom 2020.
Min andliga biografi Gudinnan från Limhamn kom 2021.

Jag har varit med i olika novelltävlingar och kommit med i novellsamlingar på andra förlag. En novell är översatt till tyska.
Jag är med i den engelska antologin Waiting for the Machines to fall asleep, där min novell The Philosopher’s Stone valdes till att representera hela novellsamlingen i en amerikansk tidning. Inför Fantasticon Danmark utlystes en steampunktävling, där min novell Delad vårdnad kom med.
Jag är även med i Litteraturrundans antologi Rätten till min egen död.

Länk till intervju: midgardsormen.nu/2022/12/05/tora_greve_forfattarportratt/