Sirius – en klassiker

Titel: Sirius
Genre: Klassisk science fiction
Författare: Olaf Stapledon
Översättare: KG Johansson
Omslag: Gunilla Dahlblom
ISBN mjukband: 978-91-7819-396-7
Utgivningsår: 2024
Antal sidor: 260

Framsida Sirius – Gunilla Dahlblom

Kort presentation: Engelsmannen Olaf Stapledon (1886 – 1950) är mest känd för sina romaner Last and First Men (De sista och de första människorna) och Star Maker (Stjärnskaparen) men skrev flera romaner till. De mest omtalade av dessa är Odd John – om en pojke som föds med övernaturliga krafter, vilket gör att han inte bryr sig om mänskliga konventioner – och Sirius, här för första gången i svensk översättning.

Sirius berättar om hur forskaren Thomas Trelone med hormoner och kirurgiska experiment skapar en ”superhund”, som behärskar mänskligt språk och mänskligt tänkande. Siriuskommer under hela sitt liv att slitas mellan sina instinkter som hund och sitt mänskliga intellekt, och drabbas dessutom av förföljelse från människor som anser den talande hunden vara en styggelse. Boken är en stillsamt ömsint saga om problemen med att vara annorlunda och till slut ta ställning för vem man innerst inne är, och samtidigt en studie i människors rädsla för det okända.

Recension från BTJ:
Boken är i stilen mer relaterande och begrundande än gestaltande – som en biografi. Sirius och hans människofamilj står för humanism och tolerans gentemot den delvis inskränkta bymiljön, som här symboliserar samhället i stort. Det är värdefullt att denna roman av en av SF-litteraturens stora nu även finns på svenska. Den bör inte minst kunna tilltala unga läsare som hittat fram till Goldings Flugornas herre och Huxleys Du sköna nya värld. Helhetsbetyg: 3. – Johan Brinck.

Läsprov:

Köp boken

Köp via mobilen

Recension: