Mörker

Titel: Mörker

Genre: Science fiction

Författare: KG Johansson

Omslag: Gunilla Dahlblom

ISBN mjukband: 978-91-8059-201-7

ISBN ebok: 978-91-8059-509-4

Utgivningsår: 2022

Antal sidor: 249

Framsida Mörker
Framsida av Gunilla Dahlblom

Kort presentation: Yana är polis i 2300-talets Stockholm, i en värld som försöker hämta sig efter klimatkatastrofer, krig och annat. En ledig morgon väcks hon av sin chef och kallas till polishuset: hon måste genast resa till Gambia för att utreda ett mord på en svensk politiker. Dessutom måste hon göra den utredningen tillsammans med en ”medhjälpare”, en avancerad och nästan-mänsklig konstgjord människa som är både onödigt intelligent och oroande insiktsfull. Medhjälparen Miko känner Yanas tveksamhet men låter sig inte påverkas. När de kommer till Gambia måste de lösa både mordet och sina egna problem.

Läsprov

köp boken här

Köp via mobilen

Recension: Utdrag av recension från Åsas blogg I bokhyllan:

Första boken Ljushandlade om Anyas liv från 2030-talet och framåt, en tid då klimatkrisen nått katastrofläge. Mörker tar ett rejält kliv framåt till 2300-talet och man får följa stockholmspolisen Yana i en mordutredning. Så på sätt och vis är det ju även en kriminalhistoria.

Kan återigen konstatera att fler borde läsa svensk science fiction. Vet ingen genre som kan leverera så många värdefulla spirande tankefrön, förmedla så mycket storslagen stämning och känsla. Underhållande, roande och varnande, med mycket mera. Detta gäller förstås även Mörker.

Så nu ser jag fram emot en ny Gryning, vilket alltså är titeln på nästa planerade bok i denna löst sammanlänkade serie.

Hela recensionen kan läsas på https://bloggbokhyllan.blogspot.com