Chimärerna

Titel: Chimärerna
Genre: Science fiction, alternativhistorie
Författare: KG Johansson
Omslag: Gunilla Dahlblom
ISBN mjukband: 978-91-8020-415-6
Utgivningsår: 2. utgåva 2021
Antal sidor: 370

Chimärerna. Bild: Gunilla Dahlblom

Kort presentation: Sommaren 1962. Marilyn Monroe dör mystiskt och misstankar mot bröderna Kennedy växer. Under hösten upptäcks sovjetiska kärnvapenmissiler på Kuba. Presidenten är hårt ansatt och krisen leder till kärnvapenkrig. I en liten by i Norrbotten kommer kriget närmare än någon hade trott.

Våren 1982. Efter ett attentat sitter Olof Palme i rullstol. Samhället har slagit tillbaka hårt mot terrorismen och Sverige förvandlas långsamt till en polisstat. Ungdomar försöker dämpa oron med sprit och droger men allting blir långsamt värre. En flicka från den lilla byn drabbas hårdast.

Tidigt 2000-tal. Gymnasieläraren Martin har nyss blivit pappa. Han träffar en ung flicka med rötter i samma lilla by. Flickan har udda intressen och Martin ger sig in i en spiral av sex och satanism. Han vill avsluta förhållandet men klarar det inte. Han försöker desperat förstå om flickan menar allvar med sitt prat om andra världar, eller om hon bara fantiserar …

Chimärerna utgavs första gången 2011 och vann det året ”Spektakulärt pris” för bästa svenska sf-roman.

Provläsning

Köp boken

Köp via mobilen

Recension:

Stewe skriver: Chimärerna släpptes första gången 2011 och vann då ett välförtjänt förstapris för bästa svenska roman i kategorin Science Fiction; även om jag skulle säga att det är ett genrebrytande verk vars svarta kärna består av mänsklig ondska och sexuell besatthet.
Det är bara att tacka och ta emot att Tira Tiger förlag släpper denna excellenta nyutvåva. Chimärerna placerar sig i den absoluta toppen av min årsbästalista och rekommenderas å det varmaste.  

https://stewe.blogg.se/2021/july/chimarerna-kg-johansson.html


Spektakulärt skrev: ”’Om det finns någon rättvisa tar KG Johansson hem vartenda litteraturpris som finns i Sverige’, så skrev jag om Googolplex för dryga året sen. Jag kan bara upprepa det om denna bok. Chimärerna är enastående!”

From Beyond: ”Är man ute efter mer än bara underhållning så är det här en roman att rekommendera varmt, då den stundtals når fantastiska höjder.”

Bedårande Böcker: ”Jag gillar det här upplägget med olika delar som utspelar sig i olika tidsepoker, första delen tar sin början under första halvan av sextiotalet och använder historiska händelser som bas. Författaren har på ett mycket skickligt sätt vävt in verkliga händelser med hur saker kunde ha gått.”

Åsa skrev I bokhyllan:

Temat med parallella världar fascinerar, flera universum med olika versioner av karaktärerna, olika scenarier/skeenden, dolda portaler till möjligen bättre världar och hur världarna tycks påverka varandra (kan inte låta bli att tänka på Tomas Tranströmers Tiden: ”Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint, och om man trycker sig mot väggen på rätt ställe kan man höra de skyndande stegen och rösterna, kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan.”). Såklart jättespännande och rätt hissnande att tänka kring. .

Besvärligt att sätta ett övergripande sifferbetyg för den här boken eftersom jag tyckte så olika om de tre delarna. Både toppar och dalar med Chimärerna, men när det är på topp, då är det verkligen rent fantastiskt! Så givetvis rekommenderar jag även denna bok av KG Johansson och ser fortfarande fram emot att få läsa mer av samma författare. Det ger så mycket, finns något där jag söker, och finner. Realitet och ingen låtsad chimär. Förmår inte uttrycka det på annat sätt.

Vill du ge dig själv en både udda och unik läsupplevelse, läs då Chimärerna.