Kategorier
Recensioner

Det blinda rummet

Det blinda rummet är en samlingsvolym med AR Yngves speciella SF-stil och ett måste för alla som hyllar udda science fiction. De flesta har varit publicerade innan, det mesta på engelska i olika tidningar och antologier. Alla novellerna är mycket välskrivna. Det måste de vara för att väljas ut av så många olika redaktörer. Några noveller känns igen från Club Cosmos i Göteborg och Maskinblod.

Jag blev glatt överraskad över att hitta en novell från Precinct 20: Dead Strange, som jag tyckte mycket om.

Omslaget är lockande, inspirerad av Delta science fiction och en hyllning till Sam J. Lundwall. Jag har haft med ett blädderexemplar på bokmässor, och det har alltid väckt intresse.

ARYngve
Framsida novellsamling AR Yngve

Titelnovellen samt en efterföljande är en ny SF-deckare som får mig att tänka på det nuvarande kinesiska samhället. Hela samhället övervakas av små flygande enheter inte större än flugor, som kallas ”flögon”. Boken kom trots allt 2022. Det är hemskt att tekniken har tagit igen fantasin när det gäller ansiktsigenkänning. Hjältarna är detektiverna mor och dotter Sahlberg. Det kanske kan bli en bok om dessa så småningom, så som detektiven Innis Garris i Precinct 20: Dead Strange.

Jag blev tagen av novellen Ett batteri försvinner, om ett mobilbatteri som bara försvann från en mobiltelefon som ramlade i golvet då huvudpersonen snubblade på laddarsladden. Det påminde mig om en liknande händelse i min gamla atelje. Jag hade fått en växt av en väninna och skulle plantera den i en kruka. Det var inget märkvärdigt med det, jag la växten på köksbänken under tiden jag böjde mig ner under diskbänken där jag hade krukor och jord. Då jag reste mig, hade växten försvunnit från köksbänken! Jag letade över hela köket under resten av eftermiddagen, men kunde inte hitta den. Växten dök aldrig upp, inte ens då jag städade hela köket.

I några av de nyaste novellerna finns en stad som heter Putingrad och AR Yngve diskuterar Putinismen. Detta i en bok skriven innan Putins invasion av Ukraina.

AR Yngves bok är på 402 sidor, och bör avnjutas i små porsjoner. Kanske inte som sänglektyr innan man ska sova, då det finns ett visst skräckelement i novellerna. Kanske heller på stranden eller i trädgården i fullt dagsljus. AR Yngve är som bäst när det gäller noveller.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.