Kategorier
Recensioner

Recension av Det är inte så lätt som du tror från 2014-09-09

Jag försöker samla mina gamla recensioner på andra forum till denna blogg. Här kommer recensionen av Eva Holmquist: Det är inte så lätt som du tror.

Jag har läst Eva Holmquists bok Det är inte så lätt som du tror. Nu har rymdkolonins innevånare klarat av att mjuklanda hela det sönderfallande interstellära rymdskeppet Diligentia och ger sig trevande ut på den lyckligtvis beboeliga planetens yta. Många tänkvärda kommentarer om demokratins problem presenteras. Men det mest intressanta som diskuteras är problemet med att kolonin innehåller så få fertila kvinnor. Det får mig att tänka på Lasse Holms böcker om mänsklighetens gryning och det faktum att alla kvinnor stammar från samma kvinna som levde för 180 000 år sedan, och alla män stammar från samma man som levde för 140 000 år sedan. Mänskligheten var nästan utrotningshotad då de första människorna gick från Afrika till Asien. De är 50 personer i rymdskeppet Diligentia, och det är inte lätt att hålla reda på alla. Vid ett par tillfällen blandar även författaren ihop dem. Den person jag tycker jag kommer närmast, är Lola, som övervinner sin rädsla för att lämna rymdskeppet och vågar bosätta sig med sin make på planetytan. När boken slutar, är gruppen delad i två och de som lämnar rymdskeppet har smugit med sig en av skeppets datorer. I vår tid där demokratin ofta ifrågasätts av unga människor, är det bra med en ungdomsbok som denna. Det ska bli spännande att läsa fortsättningen.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.