Kategorier
Recensioner

Miniatyrerna

Recension av Eva Ullerus Miniatyrerna. ISBN 978-91-89900-41-7

Något kan jag säga direkt: Det är en bladvändare, spänningen börjar direkt, först bara som en del märkliga händelser.

Omslag av Anders Nyman

Äkta makarna Gunnar och Mona åker till Norrland på en leksaksmässa. Gunnar har tagit över leksaksaffären från sina föräldrar. Numera går den knackigt, och när han talar med sina kolleger på mässan, har alla gått över till att driva internetbutik. Medan Gunnar besöker mässan, sitter Mona på hotellet med räkenskaperna. Vad hon ser, är att omsättningen sjunker månad för månad tills det bara går jämt ihop. Något måste göras, en ny leksak som den virala Tamaguchin bör dyka upp.

När Gunnar kommer ut från mässan första kvällen, blir han tilltalad av en äldre gubbe som sitter på en pall utanför. Han visar Gunnar något mycket märkligt.

Medan Gunnar åker tillbaka till mässan, tar Mona en tur med bilen för att turista i närheten. Hon kommer till en kyrka, där det varit häxprocesser våren 1675. Dessa kommer att spela en oväntad del av berättelsen.

Jag kan inte avslöja den spännande handlingen men den värld Gunnar och Mona kommer till tycks vara idealisk, en slags utopia. Men barn försvinner, och snart får de reda på att det finns någon som står utanför samhället och diskrimineras.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.