Kategorier
Författaraktiviteter

Referat Bokmässan 2024

26/9: Kom med Bus4you till Göteborg under eftermiddagen. Åkte direkt till hotellet Liseberg Gran Curiosa med en svindyr taxi och fick satt in jätteväskan innan jag gick till Bokmässan.

Fantastikbokklubbens monter var inte alls så som jag trodde. Mina broschyrer och visitkort var inte framsatta. Jag säljer bäst via mina broschyrer. Jag fick själv klistra upp reklamblad på praktisk taget tomma väggar. Trots monterns rörighet, sålde vi över all förväntan.

Fantastikbokklubbens monter 2024

Hälsade på alla vänner i deras olika montrar. Torsdagen var jag på ett seminar, Att se ner på jorden med Staffan Bergwik. Han intervjuades av Bill Burrau från Ny Teknik. Det handlade mer om kartläggning än om rymden.

Jag var även på ett föredrag på Rymdtorget där Mikael Johansson berättade om sin bok Kvantdatorer. Den köpte jag, för han berättade att på kvantnivå suddas gränsen mellan datorsimulering och verklighet ut. En klassisk processor fungerar inte som en fabrik för varken svarta hål eller nya molekyler. Men med kvantdatorer kan man framställa det faktiska fenomen man vill studera. Det har en tid spekulerats kring möjligheten att hjärnan använder kvanteffekter, att den åtminstone delvis är en kvantdator. Det är just detta Svarte Nairobi gör i civilisationen på Sirius när han använder spaltproblemet och kvantsammanflätning för att förflytta sig mellan olika kroppar. Jag kan inte släppa det med tanke på att Urian faktiskt beskriver hur han gör i den senaste boken i Siriuskrönikan, Urians sanning. Mikael Johanssons var det mest intressanta föredraget under hela Bokmässan.

Mikael Johansson med sin bok Kvantdatorer

Då jag kom till hotellet på kvällen, fick jag ensam en tvårumslägenhet med 5 sängar och utsikt i två riktningar, mot Södra vägen och mot Liseberg och Gothia Tower. Detta är ett mycket finare hotell med bättre frukost.

27/9: Var monteransvarig idag och gick bara på ett seminar, När flyttar vi till Mars? Med Magnus Ivarsson och Sandra Billström, intervjuade av Bill Burrau igen. Mars är en för människor ogästvänlig planet. Snarare än att terraforma Mars, blir det att bygga habitat och låta resten av Mars bli naturreservat.

Innan hade jag bl a signering kl. 15 och 16, men de som hade beställt backlist under bordet, kom redan på morgonen och hämtade böcker.

Åt på ICA, där jag fick röding, några ex far skulle sagt, ”Jag såg några pinnar som vakade.” Men de var läckra.

28/9: Detta var dagen jag höll mig undan montern då de flesta var där. Jag gick på seminar istället. Det började kl. 10 med Marcus Wandt och Renata Chlumska. Marcus har samma tendens till åksjuka som mig, men konstigt nog blev han inte sjuk i rymden. Det var festligt med deras diskussion. Båda var energigivare, man kände sig stärkt när man gick därifrån. Man ska följa sin dröm, så har man inget att ångra när man sitter där gammal och orkeslös.

Energigivarna

Omedelbart efteråt gick jag på en diskussion om Fakta och science fiction och populärvetenskap. Alastair Reynolds som är sf-författare med bakgrund som forskare i Europeiska rymdorganisationen pratade med Ulf Danielsson som är professor i fysik i Uppsala, och Anna Davour som är vetenskapsjournalist. Dessa blev intervjuade av Per Johan Råsmark från Forskning och Vetenskap. Det mest intressanta med deras diskussion var vilka författare de hade inspirerats av. Det var Arthur C. Clarke, Star Trek och Heinlein. Annars hade de varit mest intresserade av populärvetenskap. Efteråt var det dags för diskussion om Rymden, Himlen och Evigheten mellan Martin Sahlen, astronom i Uppsala, Johan Enander, författare, Maria Kuchen, författare, Martin Modeus, ärkebiskop. Intervjuare var Johanna Koljonen, författare. Det var chockerande att upptäcka hur långt mitt perspektiv har fjärmat sig från det västerländska jordiska mot chefen Shivas utomjordiska, Typ3 civilisatoriska. Alla pratade om att de känner sig små i universum. Nu när jag vet vad som gör människan unik, varför människan är betydelsefull i universum, verkar deras famlande främmande för mig. År det min uppgift att berätta sanningen? Jag känner ett visst motstånd mot att stå upp och profetera. Jag kanske kan smyga in det i min kommande faktabok om Sirius.

Efter en god lunch med en fiskwallenbergare och en spenatwallenbergare i restaurang Season där jag hade matbiljett, gick jag till ett seminarium Varifrån kommer allt? med Bengt Gustafsson och Thomas Hertog, assistent till Stephen Hawking, som intervjuades av Lisa Kirsebom. De berättade att kosmologin har ändrats sen vi var unga. Vi går mot en kvantifierad världsbild. Bengt Gustafsson har skrivit en bok om vetenskap och konst. Alltid trevligt att träffa Bengt Gustafsson. Jag blev kvar i salen då nästa seminar med optimisten Lasse Berg och pessimisten Jonathan Jepssson skulle intervjuas av Björn Wiman med den alarmerande titeln Efter civilisationen. Lasse Berg började prata om utomjordingar och jag skrattade högt. ”Skratta inte så högt”, sa han. Då svarade jag att jag kanske var utomjordingen han pratade om. På något vis är alltid tonen mellan oss skämtsam. Han pratade också om Trump som en typisk harangutang, en silverrygg vi inte har bruk för. Efteråt gick jag ner i montern och hämtade jackan innan jag gick till Fråga Lund-gängets diskussion om att förklara det oförklarbara, vilket även är mitt problem. Thomas von Heijne försökte hålla styr på dem, men det var så sent på dagen att Gabriella och Jessica började tramsa så det spårade ut lite.

29/9: Var monteransvarig, gick dit på morgonen och öppnade montern. Innan jag gick på seminar, fördelade jag ansvaret och signeringarna. Jag visste att jag inte skulle vara tillbaka förrän efter lunch till min nästa signering. Första seminariet var Hallå – finns det någon annan därute? Med Clas Svahn, Erik Zackisson, docent i astronomi, och Beatriz Villaroel, forskare och projektledare för VASCO och ExoProbe som letar efter sonder från utomjordiska civilisationer i vårt solsystem. Intervjuare var Johanna Koljonen. Docenten var helt negativ till Uppsalaforskarnas 7 Dysonsfärer, men han är ju bara en typ som redan har stelnat i den vetenskapliga korrektheten. Clas berättade om AFU och dess betydelse för forskare. Den mest intressanta var Beatriz. Hon verkar forska i ämnen som även Avi Loeb forskar i. Efteråt gick jag till en sal i helt motsatt ända av lokalen för att lyssna på Om tidens uppkomst. Där var redan lång kö. Men jag kom in. Det var återigen Thomas Hertog och Ulf Danielsson som intervjuades om senaste nytt inom kosmologin av Christer Sturmark. Det blir mer och mer tydligt att universum styrs av kvantmekaniken. Tiden är inte konstant, den är även olika för varje människa, något jag själv märkt. Men för det rent praktiska i materian gäller fortfarande Newton. Under lunchen träffade jag Jörgen från Swecon. Vi åt tillsammans och pratade om framtiden för sf med coner. Luncon förbereder sig för att ha Swecon framöver och kommer inte att ha något arrangemang i år.

Resten av dagen jobbade jag i montern, där jag fick besök av olika som hade anmält sin ankomst. Det var bra att ha två signeringstider. Denna gång dök gästerna upp under signeringen. Min stora trunk ser tilltalande ut, så jag lät den stå mot bakväggen i montern istället för att ha den under bordet, med tanke på annat som fanns framme. Vi fyllde i intresseanmälan för nästa år och lämnade in. Tack för denna gång! Jag trodde förra året var sista, men jag är taggat på att fortsätta.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *