Ja, så är litteraturrundan klar för denna våren. Som alltid blev det en fullmatad fest med mycket konst, musik och litteratur hos Madeleine Brandin i Båthuset i Trelleborg. Kerstin Nettelblad och hennes brodöser ställde ut broderad konst med dikter, som de även läste upp.
Madeleine öppnar utställningen.
Det blev lite roligt då jag läste upp planeringen av en polarexpedition från Siriuskrönikan 4: Mästaren, om hur Damion Tishtryia skulle hitta en ny väg till Robesdalen med hjälp av Janus Robes, polarexpert. En av de andra uppläsarna hette Janos Kato, så det blev mycket Janus. Vi fick även ett smakprov på Janus karaktär när han passade på att förföra Damions faster under produktionen av polarutstyr. Detta utlöste en del skratt. Jag hade med vantar med Tishtryiamönster som jag höll upp under uppläsningen, och sålde flera par, däribland Damions polarvantar.
Dagen efter var jag hos Barbara Fellgiebel på Klingavälsgården i Karup. Där träffade jag två författare live som jag bara har varit i kontakt med på zoom eller Facebook.
Eva och Sven Velander spelar, sjunger och läser.
Det blev en fullmatad tillställning med musik och litteratur. Snezana Lindskog presenterade bland annat sin roman Skarvkvinnan som jag hjälpte till med att få en realistisk storlek på skarven i förhållande till människor då jag skickade henne bilden på mig som håller en skarv i Kina. Bra om min äventyrlighet kan vara till nytta för andra.
Snezana och Andie Lindskog berättar om sina fantasyromaner.
Det blev mycket haikudikter båda dagarna. Haiku ligger i tiden, verkar det som.
Vädret var vackert båda dagarna, så vi satt utomhus under lunchen och hade en del program ute tills det började blåsa och manusen åkte iväg.
Här kommer ett nytt inlägg av Ahrvid Engholm. Prenumerera gärna på hans Skrivalista så får ni tillgång till intressanta nyheter inom fantastiken, bland annat hans tidning Intermission. Jag hittade en favoritpulp på länken.
Ahrvid skriver såhär:
Jag har kanske berört det tidigare, men är man intresserad av sf-historia och gamla tidskrifter finns skäl att besöka Archive.org. Det verkar som om man REJÄLT utökat sin samling inscannade titlar, inte minst s k pulpmagasin. Pulpmagasinen utkom i USA från sent 1800-tal – Argosy startat 1882 anses ofta vara första pulpmagasinet – till mitten av 1950-talet, då den siste distributören av dessa blaskor gick i konkurs (säkerligen beroende på att TV, pocketböcker, serietidningar m m minskade intresset). Magasinen kallades så för att de trycktes på billigt s k pulp-papper. Pappersmassa kallas ”pulp” på engelska, och grejen var att man fick billigare papper genom att inte köra en extra process på pappersmassan som reducerade eller tog bort ligninet (så kallas bindemedlet i träets cellstruktur). Men ligninet var kvar oxiderade lättare, vilket med tiden gör pulp-papper brunaktigt och skörare. (Tidskriftssamlare försöker spara sina godbitar svalt och i plastfickor.) Det utgavs 100-tals pulpmagasin i USA, varav många inom sf, skräck och fantasy, som Weird Tales (startad 1922) och Amazing Stories (från 1926). WT var Lovecrafts favvo och han medverkade där. Amazing utges fortfarande, litet stapplande och delvis i E-form, och grundades en gång av Hugo Gernsback, en legendar men också en snål djäkel som högst motvilligt betalade sina författare. Pulpmagasinen motsvaras på ett ungegfär av s k Penny Dreadfuls i Storbritannien och i Sverige av den hemska ”kolorerade veckopressen”, som Fina Författare skrev petitioner mot – men i hemlighet brödskrev för! Inom sf-genrer hade vi främst Jules Verne Magasinet/Veckans Äventyr, men även Levande Livet där en ung Sture Lönnerstrand skrev otaliga sf-noveller och senare lanserade superhjältinnan Dotty Virvelvind. Jag gillar de gamla pulpmagasinen (vilket iofs inte hindrar att senare sf också duger!), och det bland annat av skäl som dessa:
* Konsten i dem! Kolla in omslagen bara. De är fantastiska, färggranna, fantasifulla, vilda. Dagens sf-böcker har mycket mer ”tillputsade” konstnärer, som med airbrush och numera säkert även Photoshop, tecknar närmast fotorealistiskt – och det blir stelt och skittrist! Den litet mer grovhuggna pulp-konsten var mycket roligare.
* Pulpmagasinen var oerhört varierande. Det fanns alla genrer (även deckare, westerns, love, flyghjältar, sjöäventyr etc), allt från fina berättare till värsta strunt. Och inom sf-magasinen fanns det även populärvetenskap, artiklar om sf, recensioner, vilda brevspalter (som f ö gav läsaradresser så att fans kunde nå varandra – så startades fandom).
* De där blaskorna var hälsosamt opretentiösa. Pretentioner är att vara anspråksfull, men det är ofta anspråk som inte uppfylls. ”Fina” litterära tidskrifter blir enormt ängsliga, de måste hela tiden trippa på tå och bevisa hur ”fina” de är och navigera genom en smal smakkorridor. Och som följd blir de förutsägbara och skittrista! Högkultur är så byxis och nervös att den bajsar på sig. Och det finns outtalade krav på vad som är ”fint” och helst skall parnassens självgoda ideologiska uppfattningar åtföljas. Pulpmagasinen kunde strunta i allt detta! Det var redan lägsta ”rännstenslitteraturen” och behövde därför inte vara rädd för någon eller bevisa något – och inte minst, de hade inte glömt att man måste underhålla. Att underhålla är fint: det betyder att reparera, göra bättre!
* Att kolla in pulpmagasinen ger mycket insikt historiken för sf-genren och dess fandom (fansen skrev i brevspalterna och många av magazinen hade fandomspalter). Många legendariska sf-författare började som unga fans och läsare, och kunde senare få alla sina tidigaste alster publicerade i pulppressen. Det finns en gripande, underhållande skildring av hur det var att skriva för pulpmagasinen, av Frank Gruber: The Pulp Jungle – som ni kan läsa här https://archive.org/details/gruber-frank-the-pulp-jungle-1967 Det är ur pulpmagasinen den moderna sf-litteraturen uppstått.
Ingen kommer att orka att läsa alla gamla pulpblaskor, men prova gärna att botanisera litet grand bland dem. Det verkar som om Archive.org (eller användare hos dem) har scannat tusentals av dessa gamla godingar. Går man till https://archive.org/details/pulpmagazinearchive finns där bl a (och siffran anger antal filer, dock troligen en hel del dubletter – listar även kända sf-mags som inte var pulp): Amazing 750 Astounding 430 (som i början hette Astrounding Stories of SUPER SCIENCE – wittert namn! Asimov’s (iofs inte pulpmag) 431 Authentic Famous Fantastic Mysteries 121 Fantastic SF Stories 338 Mag of Fantasy&SF (ej pulp) 598 IF (ej pulp) New Worlds (145) Planet stories 125 Science fantasy (ej pulp) Startling Stories 177 Unkown Worlds 52 Weird Tales 461
https://archive.org/details/pulp_misc_sf har t ex Wonder Stories (senare Thrilling Wonder Stories, sedan Gernsback sålde det) Astonishing Stories (redigerades i början av en ung Fred Pohl, som fyllde det med stories från Futurians-kompisar, bl a Asimov) Captain Future (populär i Sverige som Kapten Frank i JVM/VÄ) Fantastic Universe (redigerad av svenskättade Hans Stefan Santesson) Imagination (som ofta hade en yppig rymdbrud på omslaget, vilket f ö även gällde Starling Stories och andra)
OCCULT, PARANORMAL AND METAPHYSICAL PERIODICALS SCIENCE FICTION, FANTASY AND WEIRD FICTION MAGAZINES PULP FICTION MAGAZINES FANZINES, AMATEUR AND SEMI-PRO MAGAZINES, GENRE PUBLISHING REVIEWS COMIC BOOKS
Där finns också tusentals publikationer. Formaten är oftast PDF, EPUB, CBR eller kanske ren text. I de första formaten är det helt enkelt bildfiler som lagts ihop och sedan kan läsas med en PDF-läsare. (Jag rekommenderar SumatrPDF, gratis, nätt och läser nästan alla format, https://www.sumatrapdfreader.org/free-pdf-reader ). Ett smörgåsbord av brödskriveri, men näringsrikt och välkryddat!
–Ahrvid
Ps. Mycket av det är förmodligen formellt ”piratat”, men det är inte säkert – och f ö är det nog få som bryr sig. USA-kongressens vägran att göra utökad skyddstid retroaktiv betyder att det mesta pubbat innan 1963 är i public domain. I många fall är copyrighten också hos ett förlag som kånkat eller lagts ned, varpå tidskriftsinnehållet blivit föräldralöst. Det kommersiella värdet av gammal pulpprosa måste vara mycket, mycket lågt, så politrukerna bör inte följa Disney och Hitler, utan fimpa ”skyddstiden” på 70 år – i praktiken uppemot 120 år då folk lever länge! Det tidigare 50 åren var redan det litet i överkant. Kan inte Greta protestera mot allt mer inskränkande upphosvsrätt?—– SKRIVA – sf, fantasy och skräck * Äldsta svenska skrivarlistan grundad 1997 * Info http://www.skriva.bravewriting.com eller skriva- request@freelists.org för listkommandon (ex subject: subscribe).
Tora Greve ska vara hos Madeleine Brundin i Trelleborg på lördagen. Där är temat konsthantverk, så hon läser 10 minuter från boken Siriuskrönikan: Mästaren om polarutrustning och ställer ut böcker med bilder från hennes konstverk. Hon ställer också ut Siriusvantar i de färger Janus Robes och Damion Tishtryia använde för sin färd.
Lördag 6 maj 2023 kl.13-17
Söndagen ska Tora Greve vara hos Barbara Fellgiebel på Klingavälsgården i Karup med sina senaste titlar samt klassisk science fiction och läser högt under 10 minuter ur den andliga boken Gudinnan från Limhamn ca kl. 12.15.
Articifiell Intillengrens? Artifuckinhell Intellikens? Vem behöver AI när det är roligare att skriva själv – till 24:e upplagan av Fantastiknovelltävlingen! Visa kiselskrällena att Homo Sapiens ännu inte loggat ut, fällt ned skärmen och dragit ut sladden. Inget stöddig elektronhjärna skall slå oss på tangentfingrarna! Undan Doc-filare, textputsare, spellcheckare, brödskrivare och lektörer! Trumf i tangentbordet! Gutår! Släpp fram motivet med basintrigen! Erlebte Rede? Mak åt er protagonister, antagonister, sidekickar eller vad ni är för horungar! Så styver är prosan! Akta metaforen! Se ordflickaren och redaktören kivas. Quelle novelle? Intrigtips här, tretton på dussinet! Lustiger manustvättare. Wittert var det! Sade skalden. Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna http://www.novellmastarna.se och förlagen Exilium http://exiliumforlag.se/ och Wela http://www.welaforlag.se/, författarna Ulf Broberg [http://www.upsetters,se]http://www.upsetters,se, Niki Loong https://se.linkedin.com/in/niki-loong-64036762 och KG Johansson (med bokpris) http://kgjohansson.se Följande är robotikens drygt tre lagar för tävlingen:
1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (kallas även ”ASCII”, inga bifogade filer, t ex Word) senast 3 september till fantastiknovell@yahoo.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Använd rubriken ”Tävlingsbidrag”.
2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.
3. Vinnarna utses av en jury som även kan utdela hedersomnämnanden. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista och erbjuds publicering hos DAST Magazine (http://www.dast.nu/).
4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre författarna på prisplats erhåller som extrapris KG Johanssons dubbelbok De drömmande städerna (inkl tävlingens vinnarnovell 2010! https://www.affront.se/wp-content/uploads/2015/10/KG-Johansson_De-drommande-staderna.jpg). Prispall och hedersomnämnda tilldelas även diplom att skriva ut som stolt väggprydnad och ett Hemlig Pris som blir garanterat intressant!
AI-skrivna noveller kan komma att diskas. (Och varför ens försöka slikt då datamaskiner skriver så stelt och sterilt?) Glöm inte att skicka tävlingsbidrag till bägge mottagaradresserna, som fungerar som backup för varandra vid strul. E-postlistan SKRIVA (est. 1997) är landets äldsta skrivarlista, kanske den enda som håller ut då alla idag hellre tiktokar, kwittrar och ansiktsbokar. På listan dryftas hur som helst skriveri, fantastik, kulturnyheter, litet av varje – samt ges eventuella nyheter om tävlingen. För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. Slava vid tangentbordet! (Slava Ukraini!)
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional
Alltid aktiv
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.