Kategorier
Författaraktiviteter

Kapten Dynamit

Kapten Dynamit är alltid aktuell! Läs mer om honom i boken Rumtidsenligt!

Den skojigaste ”litterära figuren” jag uppfunnit, efter Ture Storm förstås, är Kapten Dynamit. Det är en maskerad hjälte som strax före andra världskriget kämpar mot tyska agenter och ryska spioner i Stockholm, från ett hemligt laboratorium högt uppe i Stjärnskrapan (där hans civila identitet jobbar, som redaktör för äventyrsblaskan Stjärnmagasinet). Kaptenen är förstås inspirerad av de olika hjältar som befolkade dåtidens pulpmagasin. The Shadow, Doc Savage, Captain Future, m fl. TiIll sin hjälp har han den unge Johnny Krut, uppfinnaren Doktor Korrekt, och sekreteraren Lolly som i hemlighet är förälskad i Kaptenen.
  Och kaptenen var verksam redan som en liten knatte! En tid efter OS i Stockholm 1912 får han nys om ryska spioner, och tillsammans med sin vän den unge Revolver-Harry och påhejad av Otto Witt, tar han upp jakten…
  Nystartade Nye Nova i Norge har som meddelats kört en sorts adventskalender med nya artiklar och annat i en ”lucka” varje dag fram till jul. Lucka 18 blev min novell ”Unge Kapten Dynamit och spionmysteriet”, från Rumtidsenligt (jo, jag meddelade redaktörerna att de kunde låna något ur samlingen – det blir ju bara litet extra reklam). Kolla in:

https://www.nyenova.no/luke-18-unge-kapten-dynamit-och-spionmysteriet-novelle-av-ahrvid-engholm/

(Körs oöversatt, på svenska. Det hade förstås varit kul att få se novellen på norska iofs.)
  Kommentera gärna!

–Ahrvid

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.