Kategorier
Förlagsaktiviteter

LunCon 2016

Efter att ha avklarat Mora, blev det Lund helgen 22 – 23 oktober. Evenemanget ägde rum i IOGTs lokaler. Det var föredrag, panel och diverse filmer. Det var ett fullspäckat program, många gånger två programpunkter som krockade. Vi var sammanlagt tre från SF-gruppen på Tycho Brahe Observatoriet som deltog.

Först hörde jag en panel diskutera tidsresor under rubriken Wibbley Wobbley Timey Wimey. Där deltog Sofie Berthet, Patrik Centerwall, Magnus Dahlström och Karolin Nilsson med Fia Karlsson som moderator. Det jag lade mest märke till, var tidsresor som en hjälp till att göra personliga val, något Sofie Berthet diskuterar i sin bok Dimensioner.

Panelen under Wibbley Wobbley Timey Wimey
Panelen under Wibbley Wobbley Timey Wimey

Därefter gick vi till en Kinarestaurang på andra sidan parken och åt en brakmiddag, både huvudrätt med skaldjur, dessert med friterad banan och till det kinesiskt öl, som fick oss att jollra nostalgiskt.

Två danskar höll de mest intressanta föredragen. Lördagen höll Jesper Stage föredrag om The Space Merchants. Han visade på en del orimligheter, bland annat i konflikten mellan Han Solo och Jabba the Hutt i Star Wars. Han påpekade även att det borde bli höga fraktkostnader mellan olika solsystem i en galax, så handel mellan dem måste vara enbart med gods som inte fanns på aktuell mottagarplanet. Annars är det mycket kapitalism inom handel mellan olika civilisationer. Något vi känner igen från jorden är att fiender mycket väl kan handla med varandra.

Jesper Stage berättar om Space Merchants
Jesper Stage berättar om Space Merchants

Tora Greve höll föredrag om Typ 3-civilisationer och textil rymdkonst. Där visades bildvävar inspirerade av geonteknologi. Även grafiska bilder på Dysonsfärer visades och skillnaden mellan de olika typerna civilisationer diskuterades. Personliga erfarenheter av olika rymdsonder drogs upp samt det faktum att man som privatperson kan sponsra och köpa en övergiven rymdsond och fortsätta forskningen.

Tora Greve förbereder Typ 3-civilisationer
Tora Greve förbereder Typ 3-civilisationer

Omedelbart efter visades Bertil Falks intervju med Supermans skapare Siegel och Schuster, samt Lois Lanes modell. Hon berättade att hon sökte modelljobbet då hon var arbetslös utan utbildning, men med ett acceptabelt utseende. Bertil Falk själv berättade kort om hur filmen kom till.

Så visades Dennis Lindbohms film från 1956, Den stora nattens vålnad. Mycket tidstypisk, med cigarettbolmande detektiver, bulliga bilar och vänsterkörning. En fin karaktär med stark personlighet var sibyllan, spelad av Lindbohms egen mor.

Efter tre bild och filmprogram i Lilla salen åkte vi hem till Malmö.

Söndag fortsatte programmet, först med Knut Larn som berättade om en för mig okänt, men intressant fransk författare som var samtida med Jules Verne och HG Wells, J-H Rosny. Han skrev ut från survival of the fittest, där människan inte var den optimala utvecklingen. Helt främmande varelser är något som intresserar mig, men jag är rädd de flesta inte kan relatera till sådana, de vill ha något de känner igen. Därför skrivs inte bästsäljare i denna genre, som kallades hard SF. Jag får tillstå att TiraTiger förlag inte sysslar med bästsäljare, snarare med smala projekt som människor har svårt att identifiera sig med.

Knut Larn presenterar J-H Rosny
Knut Larn presenterar J-H Rosny

Bokbordet var en fredlig oas i biblioteket. Vi var tre och tre som samsades om små soffbord och trivdes tillsammans med kaffe och chokladkaka, sålde en och annan bok, men bytte mest böcker oss emellan.

Trivsamt pytte-bokbord
Trivsamt pytte-bokbord

Sista föredrag för oss från TBO innan middag på Harrys och hemresa till Malmö var biologen Jessica Abbott som föreläste om En mångfald av liv. Hon berättade om kriterierna för vad som ska kallas liv, vilket inte är så självklart som vi tror. Jag kom att tänka på det stackars björndjuret som skulle till Mars som jag sponsrade och som hamnade på botten av Stilla Havet. Det lever nog kvar i kapseln och kryper ut när den har vittrat sönder, tusen år efter min egen död.

Jessica Abbott ställer frågan Vad är liv
Jessica Abbott ställer frågan Vad är liv

Det var en fullmatad helg.

Tora Greves föredrag krockade med ett annat i den andra salen, så vi utlovade att det ska hållas på SF-gruppens möte på Tycho Brahe Observatoriet lördag 12 november kl. 17. Alla är välkomna till Oxie då.

Kategorier
Förlagsaktiviteter

Äventyrsresa till Mora.

Så var sista Andra Världar-mässan avklarat. Trevligt att vara med. I går efter stängning gick vi ut med Anna Vintersvärd och åt en matbit. Vi var bara sex. De andra hade stuckit hem.

Då jag kombinerade resan med höstäventyret som innebar buss och tåg, släpade jag på en resväska som lyckligtvis var rullvänlig men tung. Det var samma som på Bokmässan i Göteborg 2014. Den var lättare hem från Mora än dit.

Tidig fredag morgon körde Torsten mig till Expressbuss till Göteborg. Det var stjärnklart, och Sirius lyste starkt i söder. Bussen gungade behagligt så jag kunde sova. Väl framme fanns tid att turista lite innan tåget till Stockholm. Det var ett MTR-tåg, dvs SAS version av snabbtåg istället för flyg. Räknar man all tid omkring flygande, kan det vissa gånger vara snabbare med ett expresståg. Mycket behagligt och kul medpassagerare. Restaurangvagnen hade fulla rättigheter och folk blev gladare efter ett besök där. Vi såg hjort flera gånger från tåget. Jag blev inte illamående som jag blir på X2000 och det berodde på ny teknologi, berättade personalen.
MTR-tåg Göteborg - Stockholm
MTR-tåg Göteborg- Stockholm.
Men i Stockholm fick jag jäkta till bussen, inget turistande. Så följde en fin tur till Mora på en behaglig buss från Masexpressen.

Jag bodde på Mora Hotell. Första kvällen åt jag röding och en dessert med vit choklad, och drack ett glas vitt. Andra kvällen åt jag renstek med en halvflaska rött och vaniljglass i en krokankorg efteråt.

Andra Världars evenemang var lyckat för min del. Jag sålde flera böcker och ställde ut min blå kollektion vantar samt Siriushanddukar. En handarbetsförening hade möte på våningen över och uppskattade min utställning. Jag hade hört rykten om att det fanns ett visst Siriusintresse i Mora. Jag lyckades locka fram en del av dessa, även om jag inte hade annonserat sirianernas närvaro.

Bokbord biblioteket i Mora.
Bokbord biblioteket i Mora.

Hemvägen var inte så behaglig som ditvägen. Masexpressen till Borlänge var bra. Chauffören berättade att den tillkom då tågen blev så dåliga. En rolig incident: Vi passerade en turistskylt där det stod ”Dalahästtillverkning 3 km”. Strax efteråt mötte vi en hästvagn där det stod ”Djurtransport”. Det framkallade vissa associationer. Efter lunch i Borlänge hamnade jag på ett antikt tåg med ett bolag som hette Tågab. Det måste vara tågversionen av Ryan Air. Det är bra jag är äventyrlig. Först bytte skrället plattform från 4 till 3. Inga planer på att hinna med den långsamma hissen. Rulltrappan upp, så ner trapporna. Fick hjälp av en snäll dam med väskan neråt den manuella trappan. Därefter hittade jag inte vagnen jag skulle vara i. Nej, den fanns inte, sa konduktören. Jag fick gå in i en annan vagn. Först fick jag baxa väskan sidlänges upp genom den smala dörren och så klättra efter själv. Jag bytte plats tre gånger då jag fick flytta mig för bokade passagerare. Lyckligtvis fick väskan plats i ett väskställ som brukade vara rymliga i gamla tåg. Även toaletten var rymligare än på moderna tåg. Till slut hamnade jag i en obokbar kupe där jag kunde stanna kvar. Det var ett riktigt tufftufftåg som fick mig att tänka på Foruståget på 1940-talet. Det hoppade och skumpade och lät så där mysigt tufftufftuff, men vidare behagligt var det inte. En del skylldes rälsens dåliga kvalité, för tåget tuffade på ganska jämnt efter Trollhättan. Till att vara ett antikt tåg gick det väldigt bra. Jag fick trösta mig med nostalgin. Utanför Åmål såg jag fullmånen stiga upp nästan mörkröd över skogen. Men från och med Trollhättan var det regn helt till Malmö. I Göteborg fick vi upprepa tricket med resväskorna. En fick stå uppe och baxa väskan sidlänges nerför stegen, och en stå nere och ta emot. Vi var diverse gamla damer som hjälpte varandra med manövern.

Antikt lok mellan Borlänge och Göteborg.
Antikt lok mellan Borlänge och Göteborg.

I Göteborg hade jag åter god tid och gick på en liten krog för att äta aftons. Där satt en popgrupp och meskade sig, begapat av någon groupie. Expressbussen till Malmö var en behaglig upplevelse trots regnet som gjorde att det inte gick att se så mycket. Jag somnade och glömde ringa Torsten, men slapp vänta länge innan han kom då vi fick kontakt.

Trevlig utflykt, men jag kommer att sakna Andra Världar.

Kategorier
Recensioner

Staffan Rodebrand: 5-bussen

Recension 5-bussen av Staffan Rodebrand.

Detta var en slukarbok. Jag förmådde inte lägga den från mig förrän hela var läst klockan cirka tre på natten.

Jag är gott känt på Öland och har skådat både fåglar och stjärnor på Ölands södra udde, samt vandrat mycket på Alvaret. Du kommer att älska boken om du har varit mycket på Öland och känner igen varenda sten och träd på Alvaret.

Handlingen: Någon eller något från rymden har lämnat en massa konstiga föremål på Alvaret. Det verkar vara en återkommande företeelse, de landar på olika ställen på Jorden varje sjuttonde år. Både rysk maffia och CIA är ute efter dessa föremål. Den svenske polisen Janne från Öland och kvinnan från Säpo, Linda, ska försöka lösa fallet utan att bli lurade av CIA eller överfallna av tungt beväpnad rysk maffia.

Ett udda gäng bestående av olika originella existenser samt en gruppering med anknytning till motorcyklar har redan varit ute på Alvaret och försett sig med fynd på Alvaret.

Det är dags för CIA och ryska maffian att ta hand om resterna. Detta leder till diverse skärmysslingar mellan dem. Mitt i allt detta fastnar ett par som forskar i orkideer och ligger i tält ute på Alvaret. Det råder dessutom brist på poliser, som är upptagna med annat på olika håll. Den lokala polisen ser ingen annan råd än att samarbeta med lokalbefolkning och motorcykelgänget. De måste dessutom spåra vart olika farliga föremål sålda av gänget, har tagit vägen.

Slutstriden utkämpas utanför Afrikas horn.

Det är spännande hela tiden.

Kategorier
Förlagsaktiviteter

Bokmässan i Göteborg 2016

Vi var fem som delade monter,  TiraTiger Förlag, Vesuvius förlag, zenzat och slutligen Fantasiförlaget som delade en plats tillsammans med Anders Blomström.
Förra året frågade jag Bokmässans ledning om inte vi fantastikförfattare kunde få lov att ställa ut samlat runt ett torg. Resultatet blev en Fantastikgränd, vilket var lika bra. Resultat: Vi sålde mycket bättre.

Fantastikgränd
Fantastikgränd

Första kvällen trivdes vi i monter A01:52 tillsammans på restaurang Incontro efter att vi hade monterat upp sakerna i montern.

Vår monter första dagen
Vår monter första dagen

Den 22 kl. 17 hade vi releaseparty för Sirius 3: Drottningen, där Sandra Petojevic från Vesuvius stod för maten och sirianerna för drickat. Jag har nog aldrig upplevd så fint vin på en release.

Releaseparty för Sirius4
Releaseparty för Sirius 3: Drottningen

Fredagen kom Lisa Rodebrant från Fantasiförlaget och avlöste Anders, men han hade fått besöksbiljetter och bistod oss andra hela tiden.

Fantasiförlaget
Fantasiförlaget

Lite kul med dräkter skulle vi ju ha.

Anders, Anna, Sandra
Anders, Anna, Sandra