Science fiction klassikerserie


Tora Greve om Sture Lönnerstrand

Sture Lönnerstrand

Sture Lönnerstrands bok ”Rymdhunden” var den förste science fictionboken jag läste. På norska hette den ”På tokt i verdensrommet” och gick genom min mors censur för att den hade vunnit ett pris som bästa ungdomsbok innanför ramen Äventyr i tekniken värld.

”Rymdhunden” kom på 1950-talet, och handlade om en resa i solsystemet. Boken låg nära det mänskligheten visste om solsystemet på den tiden. Ut ifrån det kunde en författare spinna vidare på temat liv i universum. På alla planeter upptäckte resenärerna underliga varelser. Men den röda tråden var vänskapen mellan expeditionens journalist och den fritt flygande energivarelsen Beltrom, som tillfälligtvis påminner om en hund.

Först på 2000-talet kom jag underfund med att Sture Lönnerstrand hade skrivit massor av noveller. Journalisten Bertil Falks förlag zenzat har givit ut två novellsamlingar, och det var på releasepartyt på den så kallade ”världens minsta bokmässa” hemma hos journalisten Ulf R. Johansson som jag träffade Lönnerstrands familj och köpte den första novellsamlingen.

Flera noveller behöver publiceras igen. De är svenska klassiker från den vetenskapliga oskuldens tidsålder på 1950-talet och tidigare, då vi kunde tillåta oss att tro att även de andra planeterna i solsystemet möjligtvis var bebodda. Novellerna illustrerar drömmen mer än vetenskapliga fakta.


KG Johansson om Olaf Stapledon

Olaf Stapledon


Olaf Stapledon var en engelsk filosof och författare. Under 1930-talet gav han ut två böcker som kom att kallas science fiction men som var av en helt annan karaktär än den sf som fyllde amerikanska pulpmagasin. Den tidigare av böckerna, Last and First Men, beskriver människans – och sjutton år senare människoarters – historia under två miljarder år. Den senare boken, Star Maker, kom ut 1937. I den boken blir Last and First Men en kort fotnot till inte bara historiken över hela vårt universum, utan dessutom glimtar av andra verk från Stjärnskaparen. Än i dag är bokens perspektiv hisnande. Inget annat verk inom science fiction har överträffat den. Så skilda författare som Arthur C. Clarke, Stanislaw Lem, C. S. Lewis och John Maynard Smith har influerats av Stjärnskaparen och Stapledons övriga författarskap.