Kategorier
Protokoll SF-gruppen

SF-gruppen på äventyr

Fantastika 2018. SF-gruppen på äventyr.

15/6. Efter en dramatisk utforskning av Södra Länken kom vi slutligen fram till Dieselverkstaden i Sickla. Vi avlevererade ett antal böcker i bokhandeln och registrerade vår närvaro. Därefter checkade vi in på Quality Hotel Nacka, drack kaffe och åt en macka innan vi gick till ro.

16/6. Vi gick på programmet I want to read good books som Tora fick lämna för att signera böcker i bokhandeln. Där blev hon fast till lunch med signering och läsning. Under I want to read good books fick vi tips om för det mästa okända böcker, men Tora kunde åtminstone referera till Coetze. Erik hade läst Elisabeth Moon.I panelen satt Oscar Källner, Ian Sales, Jukka Halme, Jenny Bristle, Sini Neuvonen. Erik gick på Time travel stories, ett föredrag av Jerry Määttä. Han berättade om fork-problemet, där tiden delar sig i en alfalinje och en betalinje. Brytpunkten kallade han nexus alfa-beta. Han berättade bland annat om fjärilseffekten som Bradbury berättade om. Farfarsparadoxen är en loop. Tiden ändrar sig inte. Vi åt lunch hos libanesen. Det har kommit en del nya restauranger sen vi var här senast, men huset där den vietnamesiska fanns, är rivet. Efteråt gick Erik på Ethics of generation ships. Där diskuterade man hur försvarar man att skicka iväg människor som bara får uppleva mitten av resan och inte se vare sig jorden eller målet. Hur många generationer får man ha för att kalla det ett generationsskepp? Vore det inte bättre att skicka robotar än människor? Kan en AI ersätta en människa? Kanske man skulle skicka embryon? I panelen satt Ian Sales, Tommy Persson, Eva Holmquist, Peter Ekberg, Tomas Cronholm. Tora såg säljande bokomslag. Där fick vi se hur omslagen på gamla klassiker har ändrats under tiderna, och att man kan se exakt vilket årtionde det nya omslaget kom till. Panel med Jörgen Jörälv, Nicolas Krizan, Elin Holmerin, Jerry Määttä, Gabriella Gomez, Linn Liljemo. Tora såg Will we drown or will we bake? Panelen bestod av Jennys Bristle, Edmund Schluessel, Mats Strandberg, A.R. Yngve, Ian Watson. Sistnämnde var så rolig att jag gapskrattade. Begreppen reddes ut, men de värsta farhågor faller nog inte in. Jorden kommer aldrig att bli som Venus, men havsnivån kan stiga. Till slut sjöng vi The bright side of life tillsammans med Ian Watson, så dystopin kokade bort i brittisk humor. Efteråt vaktade Tora Bokhandeln tillsammans med Sandra Petojevic en timme. Därefter lyssnade vi på Empires in SF. Panelen bestående av Anders Blixt, Martin Rundkvist, Simon Lundin, Linda Carey, Hans Persson diskuterade att dessa imperier var inspirerade av både the British Commenwealth och Sovjetunionen. Sådana imperier har vi ingen erfarenhet av i Skandinavien. Någon nämnde 1600-talet och svenska stormaktstiden och att de skämdes för den, något Tora inte begriper att svenskarna ska skämmas för. Även nazitiden nämndes, men det varade inte länge nog. Sedan lyssnade vi på Magic Frigrens föredrag om Fantasy och verklighetens alkemi. Ett lysande föredrag.

Magic Frigren håller föredrag om Alkemi.

Magic vill vara med oss på Bokmässan om hon kan komma ifrån, något både Sandra och jag ser fram emot. Till slut lyssnade vi på Alien sex, med panel bestående av Kij Johnsson, Anders Fager, Ian Watson, Cristina Macia. Ian Watsons brittiska humor fick oss att skratta under en hel timme, och Anders Fager såg mer och mer vättskrämd ut. Anders Fager är Sveriges främste skräckförfattare. Jag ska inte nämna vad jag tyckte om bläckfisksex då Ian Watson frågade om någon i publiken tände på bläckfiskar. Det räckte att se Anders Fagers min. Jag kunde se hur hans fantasi arbetade under högtryck med diverse bilder. Åtminstone den härliga brittiska humorn tänder mig. Det är något nostalgiskt över den, från barndomen och ungdomen.

Panel Alien sex.

17/6. Tyvärr fick vi bara höra halva föredraget om Non-Euclidian geometry av Edmund Schluessel innan vi skulle möta upp till gruvvandringen. Så visade sig att vi fick vänta i det oändliga innan någon sa att vi skulle träffas kl. 11. Vi blev sura, och någon sa att vi måste vara positiva, men det är svårt att vara positiv gentemot ren klantskallighet. Om vi hårddrar det, får vi ett disintegrerande samhälle av klantskallar som är positiva till allt, samma vad som händer. Jag har själv ett roligt minne av non-Euclidean geometri. Det var 1. april och jag sa till mina elever att de skulle ha prov, som jag delade ut. Jag kunde knappt hålla mig för skratt. Första uppgift var: Konstruera en trekant där vinkeln vid baslinjen är 90 grader. Jag lät dem svettas en stund med uppgifterna. Till slut sa en av elev: ”Fröken, det går inte att lösa de uppgifterna.” – April, april”, sa jag. Och så visade jag dem vid att lägga ett papper på en jordglob hur uppgiften kunde lösas. Gruvvandringen var ett av helgens höjdpunkter. Gruvan var i själva verket ett testområde för pneumatiska borrmaskiner. Vi visste inte att polarskeppet Frams dieselmotor var byggd på Dieselverkstaden. Så fick Tora vakta bokhandeln igen under tiden Erik gick på Science music videos med Per Lindberg. Han visade videor där kända melodier ackompagnerade vetenskapliga texter. Man kan hitta dessa på Acapella Science på Youtube. På kvällen gick vi till libanesen på Marcusplatsen och åt middag. De pratade engelska med oss. Erik sa att vi troligtvis hade kommit in i en gaffeltid där freden i Brömsebro aldrig hade hänt, så allt söder om Hässleholm tillhörde Danmark. Det påminner om den vandrarveckan med Marianne i Tryggaröd då alla små röda torp hade danska flaggor vajande utanför. Det sker en smygdanskifiering av snapphanebygden när alla torp köps upp av danskar.

Det var en riktigt fullmatad helg, där vi bland annat träffade Ahrvid Engholm och andra vänner.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.