Kategorier
Förlagsaktiviteter

LunCon 2016

Efter att ha avklarat Mora, blev det Lund helgen 22 – 23 oktober. Evenemanget ägde rum i IOGTs lokaler. Det var föredrag, panel och diverse filmer. Det var ett fullspäckat program, många gånger två programpunkter som krockade. Vi var sammanlagt tre från SF-gruppen på Tycho Brahe Observatoriet som deltog.

Först hörde jag en panel diskutera tidsresor under rubriken Wibbley Wobbley Timey Wimey. Där deltog Sofie Berthet, Patrik Centerwall, Magnus Dahlström och Karolin Nilsson med Fia Karlsson som moderator. Det jag lade mest märke till, var tidsresor som en hjälp till att göra personliga val, något Sofie Berthet diskuterar i sin bok Dimensioner.

Panelen under Wibbley Wobbley Timey Wimey
Panelen under Wibbley Wobbley Timey Wimey

Därefter gick vi till en Kinarestaurang på andra sidan parken och åt en brakmiddag, både huvudrätt med skaldjur, dessert med friterad banan och till det kinesiskt öl, som fick oss att jollra nostalgiskt.

Två danskar höll de mest intressanta föredragen. Lördagen höll Jesper Stage föredrag om The Space Merchants. Han visade på en del orimligheter, bland annat i konflikten mellan Han Solo och Jabba the Hutt i Star Wars. Han påpekade även att det borde bli höga fraktkostnader mellan olika solsystem i en galax, så handel mellan dem måste vara enbart med gods som inte fanns på aktuell mottagarplanet. Annars är det mycket kapitalism inom handel mellan olika civilisationer. Något vi känner igen från jorden är att fiender mycket väl kan handla med varandra.

Jesper Stage berättar om Space Merchants
Jesper Stage berättar om Space Merchants

Tora Greve höll föredrag om Typ 3-civilisationer och textil rymdkonst. Där visades bildvävar inspirerade av geonteknologi. Även grafiska bilder på Dysonsfärer visades och skillnaden mellan de olika typerna civilisationer diskuterades. Personliga erfarenheter av olika rymdsonder drogs upp samt det faktum att man som privatperson kan sponsra och köpa en övergiven rymdsond och fortsätta forskningen.

Tora Greve förbereder Typ 3-civilisationer
Tora Greve förbereder Typ 3-civilisationer

Omedelbart efter visades Bertil Falks intervju med Supermans skapare Siegel och Schuster, samt Lois Lanes modell. Hon berättade att hon sökte modelljobbet då hon var arbetslös utan utbildning, men med ett acceptabelt utseende. Bertil Falk själv berättade kort om hur filmen kom till.

Så visades Dennis Lindbohms film från 1956, Den stora nattens vålnad. Mycket tidstypisk, med cigarettbolmande detektiver, bulliga bilar och vänsterkörning. En fin karaktär med stark personlighet var sibyllan, spelad av Lindbohms egen mor.

Efter tre bild och filmprogram i Lilla salen åkte vi hem till Malmö.

Söndag fortsatte programmet, först med Knut Larn som berättade om en för mig okänt, men intressant fransk författare som var samtida med Jules Verne och HG Wells, J-H Rosny. Han skrev ut från survival of the fittest, där människan inte var den optimala utvecklingen. Helt främmande varelser är något som intresserar mig, men jag är rädd de flesta inte kan relatera till sådana, de vill ha något de känner igen. Därför skrivs inte bästsäljare i denna genre, som kallades hard SF. Jag får tillstå att TiraTiger förlag inte sysslar med bästsäljare, snarare med smala projekt som människor har svårt att identifiera sig med.

Knut Larn presenterar J-H Rosny
Knut Larn presenterar J-H Rosny

Bokbordet var en fredlig oas i biblioteket. Vi var tre och tre som samsades om små soffbord och trivdes tillsammans med kaffe och chokladkaka, sålde en och annan bok, men bytte mest böcker oss emellan.

Trivsamt pytte-bokbord
Trivsamt pytte-bokbord

Sista föredrag för oss från TBO innan middag på Harrys och hemresa till Malmö var biologen Jessica Abbott som föreläste om En mångfald av liv. Hon berättade om kriterierna för vad som ska kallas liv, vilket inte är så självklart som vi tror. Jag kom att tänka på det stackars björndjuret som skulle till Mars som jag sponsrade och som hamnade på botten av Stilla Havet. Det lever nog kvar i kapseln och kryper ut när den har vittrat sönder, tusen år efter min egen död.

Jessica Abbott ställer frågan Vad är liv
Jessica Abbott ställer frågan Vad är liv

Det var en fullmatad helg.

Tora Greves föredrag krockade med ett annat i den andra salen, så vi utlovade att det ska hållas på SF-gruppens möte på Tycho Brahe Observatoriet lördag 12 november kl. 17. Alla är välkomna till Oxie då.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.