Kategorier
Förlagsaktiviteter

Rapport från bokmässan 2015

Torsten, Bertil Falk och jag anlände onsdag eftermiddag och monterade upp vår monter. Vi hade hyrt en budgetmonter, så där fanns redan bord, stol och golvmatta. Jag hade hyrt el, så där fanns ett uttag till tre kontakter.

Utsikten från rummet Gothia Tower.
Utsikten från rummet Gothia Tower.

Torsdag morgon anlände gästutställare Mariana Steinmetz. Jag tog emot med plakat med monternummer och installerade henne innan jag visade var utställarnas servicecenter fanns.

Vår monter under torsdag.
Vår monter under torsdag.

Fredag kom den andra huvudutställaren, Karolina Orrhede. Hon var aldrig i montern, så jag lyckades inte fånga henne på bild. Den andra gästutställaren var Mats Ekman.

Vår monter under fredag.
Vår monter under fredag.

Lördag kom vår nästa gäst, Ingela Marklinder.

Ingela, Mats, Tora
Ingela, Mats, Tora

Söndag var vi återigen tre i montern. Mariana kom tillbaka, samt Lisa Rodebrand.

Mariana
Mariana
Lisa
Lisa

Jag trodde det skulle vara en fördel att utställarna hade olika genre, men det visade sig vara en nackdel. Det blev för rörigt. Till nästa år har fantastikförlagen begärt att få bilda ett torg runt science fiction bokhandeln. Anna Vintersvärd ska prata med Jenny på science fiction bokhandeln om detta. Jag har redan förvarnat mässledningen och lämnat in namnen på de vi har pratat med. Kan vi samla alla fantastikförlagen på ett ställe slipper vi springa omkring till olika evenemang. Vi kan samordna dem så det hela tiden blir aktiviteter i montrarna. Nu missade jag en del mingel pga avstånden mellan montrarna.

Bertil och Tora tillsammans med Anna Vintersvärd
Bertil och Tora tillsammans med Anna Vintersvärd

Några tips inför framtiden: Hyr el och ta med förlängningssladdar. Ta med egen stege, företrädesvis en kökspall med steg som även kan fungera som stol. Boklådorna kan kamufleras som inredning med heltäckande duk och några böcker utställda.  Små spik, tejp eller tavelkrokar gäller för väggarna. Häftstift och nålar har en tendens att bli kvar, och då blir det extradebitering.
Tänk efter vilken växel du behöver. Det duger inte med enkronor och femkronor när du säljer för en femtilapp. Det är hundringar och femtilappar som gäller. Köper en kund en bok för kr 50 och betalar med en femhundring, så ska du snabbt springa bort i blomsteraffären eller till ICA och handla en kaka för kr 10 så du får tillbaka växelkassan när du betalar med femhundringen.
Väl mött nästa år. Vi är flera fantastikförfattare som återvänder och vill dela monter. Jag har hyrt en större monter till nästa år.

Av forlag

Tora Greve startade förlaget för att det skulle ta för lång tid att publicera hos någon annan. Dessutom har böckerna lång livstid. Det har även de andra samarbetande författarna insett.